In beroep tegen een weigering VOG


Beroepsschrift VOG


Als u bezwaar heeft gemaakt tegen de afwijzing VOG kut u daartegen in beroep komen bij de bevoegde rechtbank. De beslissing op bezwaar zal dan worden beoordeeld door een rechter, die aan de hand van de toepasselijke wetten en eerdere rechtspraak een oordeel zal geven over uw verklaring. Een beroepschrift moet altijd binnen 6 weken na de beslissing worden ingediend. U mag dat zelf doen, maar het is verstandiger een advocaat te raadplegen met verstand van zaken. De griffierechten bedragen circa 178 euro en moeten worden betaald aan de rechtbank.

U kunt dus bij de rechtbank een onafhankelijke beoordeling vragen van uw zaak. Een advocaat kan u adviseren omtrent winkansen en kosten. Er wordt geen kostenveroordeling in rekening gebracht als u toch geen gelijk krijgt van de rechtbank.

In de praktijk kan het lastig zijn een procedure in beroep (of hoger beroep) af te moeten wachten. Een VOG is namelijk vaak met enige spoed nodig, omdat die meestal wordt gevraagd in verband met een baan waarvoor een VOG vereist is. Een reguliere beroepszaak kan echter maanden duren, en tot die tijd is het dus voor u niet zeker of u het werk wel mag doen. In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn een spoed procedure te starten als er ook bezwaar is ingediend. Een verzoek tot het treffen van een voorziening is met name zinvol als er een beslissing op bezwaar is genomen, aangezien de rechtbank dan direct een uitspraak kan doen in de hoofdzaak. Een spoedprocedure kan ook worden gestart in de bezwaarfase, maar dan is de kans kleiner dat u een definitief oordeel ontvangt.